Blog

Design Your Wedding / Lifestyle  / Wesela do 150 osób w czasie COVID-19
Wesela do 150 osób w czasie COVID-19 Design Your Wedding

Wesela do 150 osób w czasie COVID-19

Od 6. czerwca w całej Polsce umożliwiono organizację wesel i innych imprez okolicznościowych do maksymalnie 150 osób. Decyzja ta wiąże się z pewnymi obostrzeniami, a także osobistymi decyzjami przyszłych nowożeńców. Brać ślub czy jednak jeszcze trochę poczekać? Tej decyzji za Was nie podejmiemy, za to podajemy wytyczne, których należy przestrzegać. 

Wesela do 150 osób – nowe rozporządzenie rozeszło się w sieci niczym błyskawica dając z powrotem nadzieję zarówno parom młodym, jak i branży ślubnej, która przez ostatnie trzy miesiące borykała się z trudnościami. Choć sezon weselny trwa tak naprawdę cały rok, to właśnie w okolicach kwietnia machina zaczyna szybciej się obracać i zwalniać dopiero na koniec października. Również i my w Design Your Wedding na początku roku zaczęliśmy szykować plan działania na nadchodzące realizacje dodatków weselnych. W 2019 odnotowaliśmy znaczny wzrost zamówień zaproszeń ślubnych (z czego bardzo się cieszymy i za co bardzo dziękujemy!) przez co wiedzieliśmy, że musimy odpowiednio zaplanować nasze moce przerobowe. W rezultacie wieść o zbliżającej się fali COVID-19 spowodowała, że wszystkie dotychczasowe plany musieliśmy odłożyć na bok i zacząć przygotowywać plany awaryjne dla naszych par młodych.

„To nie tak miało być, zupełnie nie tak”

Start pandemii koronawirusa w Polsce datuje się na marzec 2020 choć jeszcze wtedy nikt nie myślał o przekładaniu wesel. Te złudne nadzieje zostały szybko rozwiane na rzecz akcji #przełóżnieodwołuj mającej na celu ratowanie ślubnych biznesów. By nie tracić klientów branża zaproponowała elastyczne rozwiązanie w postaci innych terminów dzięki czemu młodzi nie tracili zaliczek i mogli mieć pewność, że ich ślub owszem odbędzie się lecz w późniejszych miesiącach lub kolejnym roku. I tak oto ogromna ilość ślubów w terminach kwiecień-lipiec została przeniesiona na rok 2021. Dzień po dniu matki, dokładnie 27. maja odbyła się konferencja premiera Mateusza Morawieckiego, na której poinformowano o nowym etapie odmrażania gospodarki obejmującym m.in. branżę ślubną. Szczegółowe wytyczne rozporządzenia podajemy poniżej.

Wesela do 150 osób – wytyczne

Decydując się na organizację wesela lub przyjęcia okolicznościowego (komunii, chrztu świętego, urodzin i innych) pamiętaj, by sprawdzić salę weselną pod względem bezpieczeństwa. Komfortowo muszą się czuć zarówno pracownicy obiektu weselnego, jak i goście.

Bezpieczeństwo

  • na sali może przebywać maksymalnie 150 gości;
  • w uroczystości nie mogą brać udziału osoby chore lub zakażone COVID-19, a także te przebywające w izolacji czy w kwarantannie;
  • obiekt weselny powinien być wyposażony w płyn do dezynfekcji przy toaletach oraz w sali jadalnianej.

Lista gości

  • koniecznym jest, by nowożeńcy dysponowali pełną listą gości oraz obsługi. Lista ta powinna obejmować także kontakty do tych osób, w razie konieczności udostępnienia jej Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  • jasne i klarowne komunikaty to podstawa. Zaleca się, by para młoda poinformowała gości weselnych o zasadach bezpieczeństwa obowiązujących w miejscu uroczystości.

Usadzenie

  • ważne, by przy stole sadzać osoby z tej samej rodziny lub jednego gospodarstwa domowego. Jeżeli jest to niemożliwe to zaleca się wykonanie redukcji osób siedzących przy stole o 20% względem standardowego usadzenia;
  • decydując się na usadzenie gości wybierajcie stoły prostokątne. Goście powinni siedzieć po obu stronach stołu, a nie vis a vis siebie;
  • między stolikami powinna być zachowana odległość 2 m.

Słodkie stoły i inne atrakcje

  • przestrzeń dotychczas samoobsługowa, w tym słodkie i wiejskie stoły, dozowniki do napojów, bary kawowe i alkoholowe, atrakcje typu live cooking i inne możliwe są tylko wtedy jeśli do ich obsługi będą wyznaczone specjalne osoby.

Obsługa

  • w przypadku kelnerów obowiązuje zasada: jeden kelner na maksymalnie 15 osób. Podawanie posiłków i obsługa danego stołu powinna należeć do tego samego kelnera lub zespołu kelnerskiego;
  • osoby z obsługi muszą pracować w maseczkach oraz rękawiczkach ochronnych.

Wytyczne dla obiektów weselnych oraz podwykonawców

Jeżeli prowadzisz biznes ślubny „terenowy”, tj. jesteś fotografem, kamerzystą, świadczysz usługi barmańskie czy wynajmujesz fotobudkę to zapoznaj się proszę z obowiązującymi zasadami bezpieczeństwa.

Wytyczne dla podwykonawców

  • w trakcie obsługi wesel należy zasłaniać usta oraz nos. W tym celu podwykonawcy we własnym zakresie zaopatrują się w maseczki ochronne;
  • należy zachowywać odległość 2 m od innych osób przebywających w obiekcie weselnym;
  • należy ograniczyć spożywanie posiłków w miejscu montażu i demontażu.

Wytyczne dla obiektów weselnych

  • koniecznym jest powieszenie w widocznym miejscu informacji o konieczności dezynfekcji rąk podczas każdorazowego wejścia do obiektu;
  • dbać o dostępność dozowników z płynem do dezynfekcji zarówno dla gości weselnych, jak i obsługi obiektu. Rekomendowane umiejscowienie dozowników to: wejście do obiektu, obszar sali jadalnianej, wyjście z toalet, pomieszczenia socjalne;
  • wyłączenie możliwości korzystania z suszarek nadmuchiwanych na rzecz jednorazowych ręczników papierowych;
  • wyłączenie możliwości korzystania z klimatyzacji na rzecz regularnego wietrzenia;
  • zorganizowanie szatni tak, by odzież wierzchnia gości weselnych nie stykała się ze sobą;
  • zwiększenie częstotliwości czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, podłogi, blaty itp. Czynności te należy powtarzać co godzinę.

Dobra wiadomość dla większych obiektów weselnych jest taka, że można organizować kilka wesel jednocześnie. Natomiast należy zadbać o to, by pomieszczenia sanitarne, wejścia czy korytarze były odrębne dla grup gości.

Brak komentarzy
Zostaw komentarz